Meteen naar de inhoud
Home » Energie Nieuws » Hoe is het energietarief opgebouwd?

Hoe is het energietarief opgebouwd?

opbouw energie prijs

Het energietarief dat je betaalt is als volgt opgebouwd:

Leveringskosten

Leveringstarief: Verbruikte hoeveelheid m3 gas en/of kWh elektriciteit. Vastrecht: Een vast bedrag dat je betaalt voor de administratie van levering en transport, onafhankelijk van het verbruik. Regiotoeslag: Een toeslag op het leveringstarief van gas. Je betaalt voor het transport van gas via de landelijke gasleidingen van Slochteren (Groningen) tot je woning. Hoe groter de afstand, hoe hoger de regiotoeslag.

Netwerkkosten

De kosten voor het beheer van het netwerk (de kabels en buizen) en de aansluiting. De netwerkkosten worden door de overheid bepaald en één op één door de leverancier aan je doorberekend. Je kunt niet je eigen netbeheerder kiezen, deze is per regio bepaald. Capaciteitstarief: Het capaciteitstarief is een speciaal tarief dat wordt gerekend voor het transport van gas en elektriciteit. Dit tarief is afhankelijk van de capaciteit van de aansluiting. Alle kosten voor het transport in rekening gebracht via vaste bedragen, onafhankelijk van het verbruik. Aansluiting: Kosten voor het aanleggen, onderhoud en gebruik van de gas- en elektriciteitsaansluiting.

Meterkosten

Kosten voor meetdiensten, de meterhuur en het gebruik en onderhoud van de gas- en elektriciteitsmeter. Het bedrag is afhankelijk van het soort meter.

Energiebelasting

De overheid wil met de Energiebelasting een lager energieverbruik stimuleren. Energiebelasting wordt vastgesteld door de overheid. Een energieleverancier is verplicht deze heffing namens de overheid te innen en draagt de energiebelasting af aan de overheid. Deze belasting wordt geheven over de afgenomen hoeveelheid m3 gas en kWh elektriciteit (hoe meer je verbruikt, hoe meer je betaalt).

Heffingskorting

Iedereen die energie afneemt krijgt een heffingskorting van de overheid, een soort subsidie (belastingteruggave) op het energiegebruik. Het is een vast bedrag dat jaarlijks door de overheid wordt vastgesteld, dus niet afhankelijk van het verbruik. Het bedrag wordt via de elektriciteitsrekening in mindering gebracht.

BTW

Over alle onderdelen wordt 21% BTW geheven.

Indicatieve kostenverdeling

Het bedrag dat je jaarlijks betaalt aan energiekosten is, naast de energieprijs, afhankelijk van het energieverbruik. Dat is weer afhankelijk van bijvoorbeeld: gezinssamenstelling, soort woning en mate van isolatie, weer- en seizoensinvloeden, leeftijd van de ketel. Bekijk hier de energiekostenverdeling bij een gemiddelde verbruikssituatie.