Dossier: Energiebesparing voor zakelijk dienstverleners

door: Redactie EnergieOndernemer.nl

31 tips voor energiebesparing in de zakelijke dienstverlening

Ondernemers in het MKB kunnen veel geld besparen door zuinig om te gaan met energie. Het gaat al gauw om 1500 tot 2000 euro per jaar. Het Energiecentrum heeft een aantal tips op een rij gezet.

In de zakelijke dienstverlening is vooral winst te behalen bij:
– verlichting
– verwarming
– kantoorapparatuur
– airconditioningVerlichting
De gemiddelde verlichtingskosten van een kantoor van 1.000 m2 zijn ongeveer € 4.500 per jaar. Het overgrote deel betreft de TL-verlichting in de kantoorruimten. Als de oude TL-buizen worden vervangen door nieuwe, hoogfrequente verlichting, levert dat een besparing op van € 1.600 per jaar.

Lees hier 9 tips voor besparing op verlichting


Verwarming

Een makelaarskantoor van 600 m2 heeft bijvoorbeeld een jaarverbruik voor verwarming van 12.000 m3. Vervanging van de oude CV-ketel door een HR-ketel levert een besparing op van ongeveer 2.500 m3. Per jaar scheelt dat ruim € 1.200 op de energierekening.

Lees hier 8 tips voor besparing op verwarming


Kantoorapparatuur
Het energieverbruik van apparatuur zoals computers per werkplek ligt globaal tussen de 150 en 250 kWh per jaar. Een voorbeeld: De werkelijke gebruikstijd van een afdelingskopieermachine is ongeveer 100 uur op jaarbasis. Het bijbehorende verbruik ligt rond de 100 kWh. De rest van de tijd staat het apparaat dus in de stand-by- of slaapstand en verbruikt dan nog 900 kWh. Door het apparaat buiten kantoortijd en in het weekend uit te schakelen, bespaart u daar ongeveer de helft op.


Lees hier 6 tips voor energiebesparing op kantoorapparatuur


Airconditioning

De elektriciteitskosten van een kantoorruimte van 1250 m2 zijn gemiddeld op jaarbasis € 13.500. Daarvan is ongeveer € 3.000 voor de airconditioning. In de praktijk blijkt dat die kosten tweemaal zo hoog kunnen zijn, vooral door de warmte van de verlichting. Toepassing van energiezuinige verlichting heeft dus een dubbel kostenverlagend effect.

Lees hier 7 tips voor energiebesparing op airconditioning.