Proef: aandacht voor energiebesparing heeft effect

Proef: aandacht voor energiebesparing heeft effect

Een proef van de Natuur en Milieu Federatie Utrecht (NMU) toont aan dat werknemers meer energie besparen als zij daartoe aangezet worden door de werkgever. 400 medewerkers van 10 organisaties bespaarden binnen een maand met hun computer alleen al 1512 kwh.

Ter vergelijking: een gemiddeld gezin verbruikt per jaar 3500 kwh.

Het bedrijf Plugwise plaatste speciale meetpluggen en ontwikkelde software die het energieverbruik van kantoorapparatuur inzichtbaar maakte. Daarmee konden werknemers hun eigen energieverbruik én die van anderen bekijken.

Aandacht

Volgens NMU is het echter de organisatie die aandacht besteedt aan energiebesparing doorslaggevend in het gedrag van de werknemers. Door middel van een positieve terugkoppeling als een complimentje werden de beste resultaten behaald. Het NMU stelt dat besparingen van minstens 5 procent realiseerbaar moeten zijn.

Download hier het rapport van de proef

NMU gaf een aantal bespaartips mee voor computergebruik: zet de computer en het beeldscherm uit wanneer je weggaat, gebruik de standby-stand en laat deze zo snel mogelijk intreden, gebruik geen screensaver en maak het scherm donkerder.

Bron:
NMU