EcoVision Program Philips: producten voor de helft zuiniger

EcoVision Program Philips: producten voor de helft zuiniger

Als onderdeel van het EcoVision Program wil Philips voor 2015 dat al zijn producten 50 procent energiezuiniger zijn en het recyclebare materiaal in alle producten verdubbelen. Robert Metzke van Philips geeft in een interview met Energiepodium.nl voorbeelden van hoe dat mogelijk wordt.

Philips waagt zich onder andere aan het Cradle to Cradle-concept. Dat doet het bedrijf door middel van ‘Ecodesign’, waarbij vanaf de ontwerpfase rekening gehouden wordt met de levenscyclus van een product en zijn materialen.

Metzke noemt als voorbeeld de Green Performer, een stofzuiger die zo goed als pvc-vrij is, die voor 50 procent gemaakt is van gerecycled plastic en voor 25 procent uit bio-plastic. Ook is de stofzuiger 35 procent energiezuiniger.

Volgens Metzke zijn C2C-producten echter moeilijk te certificeren. “Het kan misschien wel voor tapijttegels, maar niet voor televisies met al zijn toeleveranciers en duizenden onderdelen. Waar het om gaat is dat je probeert stofkringlopen te sluiten.”

Andere marktbenadering

Het sluiten van de materiaalkringloop heeft volgens Metzke nieuwe verdienmodellen en marktbenaderingen nodig. Een voorbeeld: 95 procent van de verlichting wordt omgezet in warmteafval. LED-lampen kunnen dat verhelpen maar die zijn duur. Philips heeft daarom een concept ontwikkeld waarbij het geen lampen verkoopt, maar licht. De lampen blijven in eigendom van Philips en na een aantal jaren nemen zij ze weer terug. Philips betaalt dan de energierekening.

Bron:
Energiepodium