Energieopwekking in kantoren ‘Groene Bocht’

Energieopwekking in kantoren ‘Groene Bocht’

Innovatieve energiecentrale op kantoorEen consortium van innovatieve bedrijven heeft een energiecentrale gerealiseerd in het 17e eeuws grachtenpand ‘De Groene Bocht‘ in de binnenstad van Amsterdam. Deze energiecentrale gebruikt zeer efficiënte brandstofceltechnologie waarbij gas wordt omgezet in elektriciteit en warmte. Daarmee is kantoor de eerste die met deze technologie in haar energiebehoefte voorziet.

Rendement
Het elektrisch rendement van deze installatie ligt boven de 60% waardoor deze brandstofcel niet alleen de beste is in zijn soort, maar bovendien veel effici’nter dan andere technologiën die gas omzetten in elektriciteit. Daarnaast wordt de vrijkomende warmte nuttig gebruikt waardoor het totale rendement boven de 85% ligt.

Decentraal
Decentrale opwekking van elektriciteit en warmte zorgt voor minder afhankelijkheid en geen transportverlies. Daarnaast gaat de nieuwe brandstofceltechnologie een directe CO2 besparing opleveren van meer dan 50% ten opzichte van wat gemiddeld vrijkomt bij elektriciteitsproductie. Op korte termijn zal deze brandstofcel op groen gas draaien waardoor het systeem dan volledig klimaatneutraal draait.

Over ‘De Groene Bocht’
De Groene Bocht is een bedrijfsverzamelgebouw met een missie. Door het samenbrengen van duurzame bedrijven en initiatieven draagt het bij aan het versnellen van een duurzame samenleving.

Bron: Duurzaamgebouwd, De Groene Bocht.