Onafhankelijke tips en cases over energiebesparing voor bedrijven.

Nog miljoenen subsidie beschikbaar voor glastuinbouw

door Janno Lanjouw op 8 april 2011

in Agro, Branches, Financiering, Subsidie

Duurzame glastuinbouw onderwegDe eerste inschrijving van de Marktintroductie Energie Innovaties (MEI) subsidie voor glastuinbouwers is niet overtekend. Er blijft meer dan twee miljoen euro in de subsidiepot van LNV zitten.

Het Nieuwe Telen
Negen bedrijven hebben voor 5,8 miljoen euro subsidie aangevraagd tijdens de eerste openstelling van de regeling MEI aangevraagd. Er was 8 miljoen euro beschikbaar. Vijf aanvragen hebben betrekking op semi-gesloten kassystemen, waarvan drie voor het ‘Het Nieuwe Telen‘ (HNT). Het Nieuwe Telen is substantieel energiezuiniger telen, waarbij plant en teelttechniek centraal staan, met inzet van technieken om de warmtevraag te beperken en een optimaal teeltklimaat te handhaven. HNT combineert kennis vanuit (semi-)gesloten kassen en traditionele teeltwijze, tot een economisch verantwoorde wijze van geconditioneerd telen. Verder zijn er vier aanvragen voor overige energiesystemen.

Kas als energiebron
De Marktintroductie Energie-Innovaties (MEI) subsidie staat in 2011 voor het vijfde jaar open en is een onderdeel van het programma Kas als Energiebron. De glastuinbouwsectorheeft met het ministerie afgesproken om in 2020 te telen in klimaatneutrale kassen, als het gaat om nieuwbouw. Om de overstap voor ondernemers financieel aantrekkelijker te maken, kunnen zij subsidie aanvragen voor hun investering.

De tweede openstelling van 2011 is van 15 september t/m 28 oktober met wederom 8 miljoen euro in de pot.

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij

Previous post:

Next post: