Onafhankelijke tips en cases over energiebesparing voor bedrijven.

“Financier besparing uit bestaand budget”

door Anton van Elburg op 10 oktober 2010

in Financiering

Investeringen in energiebesparing financieren uit toekomstige besparingen. Dat is het Zero Budget Sustainability-model dat Ploos van Amstel Milieu Consulting introduceert op Energie2010.

Hoe werkt het? Directeur en oprichter Joost Ploos van Amstel van het 30 man tellende bureau vertelt enthousiast: “Wij hebben een webapplicatie om energiefacturen voor organisaties te controleren, te verwerken en te betalen aan de leveranciers. We kunnen in onze benchmarks zien of zo’n organisatie goed presteert qua energieverbruik of minder. Als er nog veel te besparen is, kan zo´n organisatie ervoor kiezen om zijn huidige factuurbedrag te blijven betalen, terwijl ondertussen energiebesparende maatregelen worden ingevoerd. De werkelijke energiekosten zullen daardoor gaan dalen, en met het verschil wordt de investering afbetaald. Alle bedragen lopen via een rekening van een stichting derdengelden, onder toezicht van een bestuur en accountant.”

Is Ploos van Amstel de financier?
“Nee, de klant kan zelf kiezen welke bank hij erbij wil betrekken. Dat geldt ook voor de keuze van de leveranciers. Banken willen uiteraard wel het risico minimaliseren. Daarom starten we met overheids-gerelateerde organisaties waar het risico op een faillissement veel minder is. Bij de diverse overheden zijn trouwens miljarden te besparen. Als het daar succesvol is, willen we het concept ook in het bedrijfsleven gaan toepassen. Uiteindelijk willen we toe naar een soort garantiefonds dat risico’s moet afdekken.”

Wat is de rol van Ploos van Amstel precies in deze constructie?
“Onze core business is het centraal verwerken van energiefacturen en de data van energiefacturen inzetten voor energiemanagement. De voorwaarde in dit concept is dat wij dat kunnen blijven doen. Met dit concept halen we het bestaande energiebudget uit de organisatie en gebruiken het bespaarde bedrag om te kunnen investeren. Vergeet niet dat in grote organisaties de verantwoordelijke voor energie vaak niet kan beschikken over de besparingen die hij realiseert. En dus ook niet zomaar kan investeren. We willen de bestaande budgeten herstructureren, dus minder geld in gasgestookte energiecentrales en het bespaarde geld naar (groene financiers van) energiebesparende maatregelen. Want het doel van iedereen is uiteindelijk energiebesparing.”

Aan welke terugverdientijden moet ik denken?
“We hebben nu een aantal businesscases doorgerekend. Zo is er een gemeente van ongeveer 80.000 inwoners die 158 overheidsgebouwen in gebruik heeft. Om daar een CO2 reductie van 30% te realiseren is volgens dit concept een doorlooptijd van 9 jaar nodig. Een andere pilot betreft een kantoor dat 23% op zijn energieverbruik kan besparen en dat binnen 9 jaar kan realiseren. In onze berekeningen gaan we overigens uit van een gemiddelde olieprijsstijging van 6% per jaar.”

Stel dat organisaties ooit zelfvoorzienend worden, wat is dan nog jullie rol?
“Dan gaat er via smart grids handel ontstaan in energie tussen organisaties onderling. Daar kunnen wij zeker een rol in spelen met diverse handelsmodellen. Wanneer lever je stroom aan het net, en wanneer koop je in? We zijn nu al in gesprek met een branche-organisatie met 11.000 leden die 150.000 m2 aan zonnepanelen wil gaan installeren op daken van aangesloten leden. Die panelen willen we koppelen, dus ga maar na wat er dan geadministreerd moet gaan worden. ”

Previous post:

Next post: