Interview: Faber Vlaggen bespaart op verlichting

Interview: Faber Vlaggen bespaart op verlichting

Edo van der Meulen is milieucoördinator bij Faber Vlaggen, een bedrijf met 80 werknemers met een kantoor in Amsterdam en een productiehal in Markelo. Na het invullen van de online Schoonlicht Scan heeft Van der Meulen samen met adviseurs van Agentschap NL concrete oplossingen bedacht om te besparen op verlichting in de verschillende bedrijfshallen.

Waarom hebben jullie meegedaan met de projectgroep Verlichting Bedrijfshallen?
“In eerste instantie uit kostenoverwegingen. Het zijn niet meteen de grootste winsten die je boekt, maar alle beetjes helpen. Daarnaast doen we mee met de meerjarenafspraken energie-efficiency: een overeenkomst tussen bedrijven en de overheid over het efficiënt gebruik van energie. Die doelstellingen daarvoor zijn behoorlijk hoog, dus als we ergens kunnen besparen doen we het.”

Wat kwam er uit de verlichtingsscan?
“De verlichtingsscan die wij hebben gedaan was op dat moment nog in de testfase, maar er werd wel duidelijk dat er wat te besparen viel. In de projectgroep hebben we toen naar concrete oplossingen met reële terugverdientijden gezocht.
In een van onze productiehallen hebben we bijvoorbeeld heel veel daglicht, maar staat de verlichting gewoon op een aan/uit-schakelaar. Die lampen branden dus meestal. We hebben verschillende metingen gedaan en daaruit is gebleken dat we die verlichting het merendeel van de tijd helemaal niet nodig hebben. Daarom willen we binnenkort overstappen naar voorschakelapparatuur met daglichtmeting. Dat is een investering van 4.600 euro, maar per jaar besparen we 3.600 euro. Dat is dus wel de moeite waard.”

Gaan jullie nog meer doen?
“Dat zijn we wel van plan ja. In een andere hal, zonder daglicht, maken we gebruik van tl-licht. In de loop van de jaren zijn er wat machines verplaatst, maar hebben we de lichtlijnen nooit verhangen. Op een gegeven moment merk je dat niet meer, maar we hebben dus op allerlei plekken lampen hangen die eigenlijk niks verlichten. Als er straks een rustige periode aankomt gaan we die zelf verhangen of verwijderen als we ze niet meer nodig hebben. Dat kost je wat manuren, maar die heb je snel terug verdiend. Ook zoeken we manieren om de lichtopbrengst te vergroten. Als er nu een armatuur moet worden vervangen, plaatsen we een spiegelarmatuur. Die gebruikt al snel een derde tot een helft minder aan stroom.”